Hyvin usein ennen terapian aloittamista mielessä pyörii monia eri kysymyksiä ja yksi niistä on se, että toteutuvatko terapian tavoitteet aina ja onko siitä itselle riittävästi hyötyä. Terapialla on omanlaisensa myytti, mutta todellisuudessa asiaa voi lähestyä kahdesta eri näkövinkkelistä. Apua voi hakea diagnosoituun mielenterveyden häiriöön tai ongelmaan sekä yksi mahdollisuus on pyrkimys kasvattaa itsetuntemusta. Miten terapia on miellettävä?
Terapian tavoitteet voivat ehkäistä ongelmia
Sinulla ei tarvitse välttämättä olla edes akuutti hätä jonkin asian suhteen tai edes mielenterveyden häiriötä. Itsetunnon kasvattaminen on ensimmäinen askel ongelmien ehkäisyssä. Houkuttimena voivat olla Skrill kasinot, mutta itsetunnon kasvaessa pelaaminen pysyy hallinnassa.
Terapia antaa hyviä työkaluja siihen, että sinulla on enemmän tilaa ja joustavuutta miettiä omia toimintatapoja sekä asettaa asioita ihan uuteen tärkeysjärjestykseen. Periaatteessa kyse on asioista, joita voi miettiä itsekseen tai ystävien kesken, mutta terapiassa pystyt käsittelemään niitä huomattavasti syvemmin.
Kaikesta huolimatta terapian tavoitteet eivät ole mikään valmiiksi rakennettu paketti, joka otetaan käyttöön ja jonka jälkeen kaikki on valmista sekä uusi elämä voi alkaa. Kokonaiskuva rakentuu vähitellen ja mieli rakennetaan terveellä tavalla.
Terapia vaatii aina aikaa
Terapia vaatii aina aikaa ja hyvää sitoutumista. Siihen ei ole syytä lähteä, jos näitä kahta ei ole mahdollista toteuttaa. Liikkeelle lähdetään yleensä hyvin syvältä ja niihin liittyy toisinaan myös äärimmäisen kipeitä asioita. Terapian tavoitteet ovat hyvin yksinkertaisia, mutta samaan aikaan mieli voi tehdä erittäin rankkaa työtä.
Jos sinulla pyörii mielessä lapsiperheen arki, ostoslista Bebesinfo -sivustolla tai työpaikan deadlinet, ei aika välttämättä ole oikea terapian aloittamiselle. Silloin sinulla ei ole riittävästi aikaa työstää omaa mieltäsi, koska rauhalliset hetket ovat todella vähissä.
Terapia ei ole ainoastaan keskustelua ja sitä, että terapeutti kääntää jonkin vaihteen päälle, jonka jälkeen sinulla on huomattavasti parempi elämä alussa. Valitettavasti mielen on työstettävä vaikeita asioita ja sille on oltava oma aikansa sekä rauhansa.
Terapia vaikuttaa trendikkäältä vai ovatko terapian tavoitteet se juttu?
Jos lukee lehtiä tarkemmin tai kuuntelee paljon podcasteja, niin voi huomata, että yksi ja toinen on aloittanut terapiassa käymisen. Haastateltava saattaa myöntää, että on käynyt terapiassa jo vuosia, mutta vasta nyt on oivaltanut uusia asioita ja elämässä puhaltavat uudet tuulet.
Se kertoo siitä, että terapian tavoitteet eivät ole mikään yksinkertainen asia, vaan siihen voi kulua aikaa useampia vuosia. Kyseessä on kuitenkin prosessi, jolla on sekä alku että loppu. Siihen väliin mahtuu paljon miettimistä ja oivalluksia sekä hankalien asioiden käsittelyä.
Varsin kulunut klisee on olla ‘paras versio itsestään’, mutta siihen voi olla pitkä matka, sillä mieli kehittyy koko ajan. Usein syytetään sosiaalista mediaa ongelmista eikä se ole kaukaa haettu ajatus. Onnellisuus on täysin eri asia kuin mielenrauha.
Onko terapia pelkkää rahastusta?
Näin moni saattaa ajatella, sillä psykoterapialla on varsin tuntuva hinta. Sitä on mahdollista saada myös Kela -korvauksena, mutta käytännössä se tarkoittaa usein varsin hankalaa ja pitkää prosessia. Siksi terapiassa käyvät joutuvat usein hyvin eriarvoiseen asemaan, koska kaikilla ei ole siihen varaa.
Jos katsotaan kokonaistilannetta Suomessa, niin mielenterveyspalvelujen tarve ja tarjonnan määrä eivät enää kohtaa. Palvelut ovat varsin huonolla tolalla eivätkä sote-alueiden säästöt ainakaan helpota tilannetta yhtään.
Mahdollisuudet vähenevät entisestään, koska mielenterveyspotilaat eivät juurikaan jaksa pitää niin sanotusti meteliä itsestään. He tyytyvät varsin pian siihen, että hoitoa ei saa, vaikka siihen olisi akuutti tarve.
Terapian tavoitteet vs. terapiakateus
Uutena terminä on esille noussut jo nykyisellään terapiakateus. Se nousee esiin silloin, kun tunnistaa omat ongelmansa, mutta miettii, että viekö paikan joltakin toiselta potilaalta. Mielessä pyörii ajatus, onko itse edes terapian tarpeessa.
Vaikka terapian tavoitteet ovat hyvinkin erilaiset eikä välttämättä podcastia kuunnellessa tiedä kaikkea, pitää tilannetta kyetä ajattelemaan ilman kateutta. Välttämättä kukaan ei pääse terapiaan heti, kun on saanut ajatuksen sinne menosta. Kuinka nopea prosessi on ollut, sitä tuskin kukaan kertoo ääneen.
Valitettavasti kateutta on ja tulee aina olemaan. Terapian osalta on sanottava, että jos tilanne jatkuu nykyisenä, niin terapiakateuden määrä ei ainakaan tule laskemaan vaan päinvastoin.