Terapia hinta ja riskit

post thumb
Psykiatria
by Marja/ on 18 Nov 2021

Terapia hinta ja riskit

Terapia hinta puhuttaa useimmiten, mutta terapian riskeistä puhutaan suhteellisen harvoin. Useimmissa tapauksissa psykoterapiasta on apua, mutta joskus voi myös käydä niin, että ihminen on huomattavasti ahdistuneempi lähteissään terapiasta kuin sinne mennessään. Jos mielenterveyden häiriöt lamauttavat jo ilman terapiaa, niin ahdistavan kokemuksen jälkeen tilanne on vielä huonompi. Psykoterapiassa pitää muodostua hyvä vuorovaikutussuhde ja yhteinen näkemys sille, mikä on tavoitteena. Se tarkoittaa sitä, että yhteistyö tulee olla toimivaa potilaan ja terapeutin välillä.

Terapia hinta mietityttää

Terapian hintaa on pidetty suhteellisen kalliina, se voi nousta jopa tuhansiin euroihin. Terapiaa on mahdollista saada kuntoutukseen pohjautuen, jos joko työ tai opiskelukyky on uhattuna mielenterveyden häiriön takia. Kelalta saa tukea, mutta se tarkoittaa, että potilaan tilasta pitää olla diagnoosi sekä vähintään kolmen kuukauden hoitosuhde. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että ensimmäiset käynnit on maksettava itse. Terapiaa on mahdollisuus saada vuodesta kolmeen.

Kelan tarjous terapiasta on sellainen, että kolmen vuoden päästä terapia loppuu ja sen jälkeen ei ole mahdollista saada tukea seuraavaan viiteen vuoteen. Tuilla elävän on muutenkin vaikea saada rahoja riittämään, koska potilaan on maksettava itse omavastuuosuus. Se on suunnilleen 30€ kerralta, mutta monesti se on myös paljon suurempi. Hoitoa lisäksi pitäisi saada myös akuuteissa tapauksissa, mutta siihen on suhteellisen vaikea saada apua.

Hyödyllistä ja haitallista

Psykoterapian avulla pyritään menemään hyvin syvälle ihmisen mieleen sekä jo olemassa oleviin tunnerakenteisiin. Toisinaan se on hyödyllistä ja hyvää, mutta joskus siitä on myös haittaa. Varsinkin vanhoissa asioissa vellominen vaikuttaa hyvinkin haitallisesti. Periaatteenahan on kuitenkin pitää huolta siitä, että toimintakyky säilyy ja terapiassakin käydään niissä rajoissa, mitä toimintakyky sallii. Siksi onkin tärkeää löytää luotettava ja hyvin apua tarjoava terapeutti.