Miten riippuvuuskäyttäytyminen haittaa elämää

post thumb
Psykiatria
by Marja/ on 15 Apr 2022

Miten riippuvuuskäyttäytyminen haittaa elämää

Riippuvuus tarkoittaa yksinkertaistettuna pakonomaista toimintamallia. Se voi kohdistua esimerkiksi päihdyttävään aineeseen, kuten alkoholiin, tai toimintaan, kuten ostamiseen. Yhteistä eri muodoille on, että ne alkavat hallita elämää. Tyypillistä myös on vieroitusoireiden ilmaantuminen varsinkin aineriippuvuuden yhteydessä. Kun tähän lisätään vielä riippuvuudesta mahdollisesti aiheutuvat häpeä, salailun tarve sekä muut seuraukset, voi riippuvuuskäyttäytyminen olla elämään hyvinkin kokonaisvaltaisesti vaikuttava ongelma.

Riippuvuuskäyttäytyminen vaikuttaa itseen ja muihin

Riippuvuus tuo tullessaan seurauksia, jotka vaikuttavat elämänlaatuun negatiivisesti. Alkoholilla ja muilla päihteillä voi olla vakaviakin vaikutuksia terveyteen. Liiallinen tavaroiden ostaminen ja rahapelaaminenkin aiheuttavat suurta vahinkoa erityisesti taloudellisessa mielessä. Kun riippuvuus on hallitseva asia elämässä, tulee laiminlyöneeksi muita elämän osa-alueita. Valitettavasti ongelma ei useinkaan kosketa vain itseä.

Tällainen käytös vaikuttaa nimittäin helposti myös läheisiin ihmisiin. On tärkeää muistaa, että riippuvuuden seuraukset koskettavat myös muita perheenjäseniä. Esimerkiksi pelaamiseen käytetty raha on pois jostakin muualta. Materiaalisten menetysten lisäksi myös salailu, riitely, huoli ja jopa häpeä ovat usein läsnä. Riippuvuuksien hoito on nykypäivänä hyvällä tasolla, joten ensimmäinen askel kohti parempaa on ottaa yhteyttä asiantuntijoihin.

Riippuvuuksiin saa hoitoa

Ongelmasta ei missään nimessä tarvitse yrittää selviytyä yksin. Kun mistä tahansa riippuvuudesta haluaa pyrkiä eroon, on viisasta kääntyä asiantuntijoiden puoleen. Terapiamuodot, kuten kognitiivinen terapia, ovat auttaneet erilaisista riippuvuuksista kärsineitä ihmisiä. Terapian avulla on mahdollista löytää keinoja oman käyttäytymisen hallintaan. Tärkeää on, että avun piiriin pääsee mahdollisimman nopeasti ilman turhan pitkää odottelua.